Miért van erre szükség, ha a védőeszköz átadás átvétel dokumentálását semmilyen jogszabály nem írja elő? Részben azért, mert a védőeszközök tekintetében célszerű előnyben részesíteni a dolgozó személyes használatára kiadott védőeszközöket. Ezzel csökkenteni lehet a higiéniai szempontból felmerülő problémákat, az eszköz elhasználódást, illetve növelhető a viselési fegyelem. Javasolt kerülni azokat az eseteket, amikor egy védőeszközt több ember is használ egymás után.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a munkáltató hitelt érdemlő módon igazolni tudja, hogy az egyéni védőeszközt átadta a dolgozónak. Erre akkor lehet szükség, ha egy korábbi munkabaleset miatt az egészségbiztosító megtérítési eljárást indít. Az eljárás során vizsgálják, hogy a munkáltató mindent megtette-e a baleset elkerülése érdekében és ha azt tárják fel, hogy hiányosságok voltak, akkor a balesettel kapcsolatos összes költséget a munkáltatóra terhelik (táppénz, egészségügyi ellátás költségei). Az eljárást lefolytató kormányhivatal a tényállás tisztázása érdekében a munkáltatótól több dokumentumot is bekér. Ahogy az itt látható végzésben is szerepel a vizsgálathoz kérik beküldeni az egyéni védőeszköz átvételi elismervényt.

Erre szolgál a védőeszköz átadás-átvételi nyomtatvány, aminek a mintáját összeállítottuk és letölthetővé tettük a dokumentumok között. A letöltéshez kattintson ide . A mintadokumentum egy szerkeszthető excel fájl, amibe géppel beírhatja a szükséges adatokat, de az üres táblázatot is kinyomtathatja és később kézzel írhat bele. Ha a kurzort az adott cellára húzza, akkor segítséget is talál a kitöltéshez.

Ahhoz, hogy a hatóság előtt egy esetleges eljárás során megfelelően tudjuk igazolni a védőeszköz kiadását, fontos odafigyelni a táblázat helyes kitöltésére. A táblázat kitöltéséhez szükség lesz az egyéni védőeszköz juttatás rendjére és az adott védőeszközre is, mert különböző adatokat a juttatási rendből, vagy a védőeszközről, esetleg a csomagolásáról tudunk leolvasni. A védőeszköz megnevezése oszlopba azt kell beírni, hogy milyen fajtájú védőeszköz kerül kiadásra, ez lehet védőkesztyű, védőszemüveg, légzésvédő stb. A védőeszköz típusa oszlopba a gyártói típusmegjelölést kell írni, ez lehet egy fantázianév, vagy típusszám. A védelmi szint oszlopba a védőeszköz juttatási rendben meghatározott védelmi szintet kell beírni, ez általában egy betűkből és számokból álló jelölés.

A képen egy védőszemüveg csomagolása látható, bejelölve a védelmi szint, ami ebben az esetben 1FT 2C-1.2. Ez az alábbiakat jelenti:

 • 1: állandó viselésre alkalmas,

 • FT: 45 m/s-os becsapódás ellen véd és -5°C – +55°C közötti hőmérsékleten használható,

 • 2C-1.2: UV szűrés megfelelő színérzékeléssel, víztiszta lencsével

A következő képen egy egyszerűbb védőkesztyű látható, a védelmi szint a jelölés szerint 4131. ennek jelentése:

 • 4: koptatóhatás elleni teljesítmény 8000 ciklus

 • 1: vágó hatás index 1,2 (Vizsgálat módja: 1050 g tömegű fém penge 150 mm magasból való leejtésével)

 • 3: szakítóerő 50 N

 • 1: szúró hatás 20 N

  A fenti példákból is látható, hogy a jelölések jelentése meglehetősen összetett, ezért célszerű a juttatási rendben meghatározott védelmi szinttől nem eltérni és a meghatározottakkal megegyező védelmi szintű védőeszközt beszerezni. A védelmi szint nagyon fontos paraméter, mert egyértelműen jelzi, hogy a védőeszköz alkalmas-e egy adott tevékenység során előforduló veszély elleni védelemre. Ha bemegyünk egy védőeszközöket forgalmazó szaküzletbe, akkor csak védőcipőből számtalan fajtát találunk és ha csak találomra, a védelmi szintet figyelmen kívül hagyva vásárolunk, akkor elképzelhető, hogy a megvásárolt védőeszköz nem is megfelelő arra a célra, amire használni szeretnénk.

Hasonló bejegyzések

 • 1312 szó6,7 perc olvasás

  A bírságok drasztikus emelése 2024 március 1-től a munkavédelmi bírság […]

  Tovább
 • 868 szó4,3 perc olvasás

  A munkavédelmi törvény 2024-es módosítása A munkavédelmi törvény 2024-ben több […]

  Tovább
 • 1259 szó6,3 perc olvasás

  Ahogy beköszönt az új év, a tűzvédelem és munkavédelem területén […]

  Tovább