Az emberi egészségre jelentős veszélyt jelentő betegségcsoport, a legionellózis, a Legionella baktériumok által okozott megbetegedések összefoglaló neve. Ezen veszélyes betegség először 1976-ban jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, és azóta komoly kihívást jelent az egészségügyi szektor számára.
A Legionella baktériumok természetes vizekben és nedves környezetben megtalálhatóak. Az emberi tevékenység során kialakított vízrendszerek különösen kedvező környezetet biztosítanak számukra. A szaporodásuk optimális hőmérséklete 20-50 °C között van, és 60 °C felett elpusztulnak.
A fertőzést a Legionella baktériumok által szennyezett aeroszol belélegzése terjeszti. Az aeroszolban található apró vízcseppek a legveszélyesebbek, mivel ezek a legmélyebben hatolnak a tüdőbe.
Az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű emberek, valamint bizonyos korcsoportok nagyobb kockázatnak vannak kitéve a legionellózisra. A betegség tünetei hasonlóak az influenzához, kezdve lázzal és fejfájással, majd előrehaladva tüdőgyulladással és más légúti tünetekkel.
A Legionella baktérium és a legionellózis komoly egészségügyi problémát jelent, amelyre megfelelő intézkedéseket kell tenni a fertőzés megelőzése és kezelése érdekében. Az immunhiányos emberek, valamint bizonyos korcsoportok különösen odafigyelést és védelmet igényelnek a betegséggel szemben.

 

Megelőzés az elsődleges védekezés
A Legionella által okozott megbetegedések elleni harc első lépése a megelőzés. Ezért kiemelten fontos azonosítani és értékelni a fertőzést hordozó kockázatot jelentő környezeteket, valamint megelőzni a Legionella baktériumok szaporodását és terjedését elősegítő tényezőket.
A kockázatot jelentő létesítmények üzemeltetői vagy tulajdonosai felelősek a rendszer kockázatértékelésének elvégzéséért és a szükséges szabályozó intézkedések alkalmazásáért. A kockázatkezelési dokumentáció különösen fontos ebben a folyamatban, hiszen írásos megelőzési, ellenőrzési és szabályozási programként szolgál. Ez a program kiterjed a személyzet, oktatás és képzés, kockázati környezetek azonosítása, működési és karbantartási terv, valamint a dokumentáció módszere területeire.
A kockázatkezelési program jóváhagyása a vezetőség hatáskörébe tartozik, függetlenül a program készítőjétől. Az üzemeltetők és tulajdonosok felelőssége a víz belépési pontjától kezdődik. Lehetnek olyan helyzetek, amikor egy olyan környezeten, ahol Legionella-fertőzési kockázat áll fenn, több létesítmény üzemeltetője is osztozik, például egy üzletközpont használati melegvízrendszere esetén. Ilyen esetekben az összes vízrendszer üzemeltetőjének együttműködése elengedhetetlen mind a kockázat felméréséhez, mind a potenciális kockázatcsökkentő intézkedésekhez.
A Legionella kockázatbecslése kiemelkedő szerepet játszik a megbetegedések megelőzésében. A megfelelő kockázatértékelés és a szükséges intézkedések hatékonyan hozzájárulnak a Legionella baktériumok szaporodásának és terjedésének megakadályozásához, ezzel biztosítva a közösségek és létesítmények biztonságát és egészségét.

Hol kell Legionella kockázatbecslést készíteni?
Azt, hogy milyen létesítményekben kell kockázatbecslést készíteni a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet határozza meg. E szerint a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben, illetve a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben kockázatbecslést kell végezni. A Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény fogalmát szintén a rendelet határozza meg: olyan közintézmény, valamint munkahelyként szolgáló épület, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. A Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg és a fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény fogalmát az az NNK módszertani útmutatója tartalmazza.
Ezek alapján a kockázatbecslést a közintézményekben és a munkahelyként szolgáló épületekben kell elvégezni, ahol az alábbi feltételek együttállása adott:

1.A vízrendszerekben a víz hőmérséklete 20-50 °C között mozog, ami ideális a Legionella baktériumok szaporodásához

2.Fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége. Ebbe a kategóriába sorolhatók a nagy méretű rendszerek, ahol az áramlás nem egyenletes vagy nem biztosított minden ponton, valamint olyan rendszerek, ahol időszakosan vagy hosszabb-rövidebb ideig nincs áramlás.

3. üzem közben vagy baleset esetén finom vízpermet (aeroszol) képződik

Ezen felül

4. Az egészségügyi intézményekben, szociális intézményekben, szálláshelyeken, sportközpontokban és büntetés-végrehajtási intézetekben. Azonban az egészségügyi szolgáltatók, háziorvosi rendelők és bölcsődék nem tartoznak ebbe a kategóriába.

5. A közfürdők, szálláshelyek, sportközpontok vagy munkahelyek, ahol melegebb vizes medencék, mint például a pezsgőmedencék, élménymedencék és hidroterápiás kezelők vannak.

6. Nedves hűtőtornyok

A 4, 5, 6 pontokba sorolt létesítmények a rendelet szerint különösen kockázatosnak minősülnek, ahol a Legionella monitoring elengedhetetlen.

 

Monitoring vizsgálatok
A fokozott kockázatot jelentő létesítményekben mindig el kell végezni a monitorozást, függetlenül a kockázati besorolástól. Egyéb, kockázatot jelentő létesítményekben pedig csak akkor szükséges rendszeres monitorozás, ha a kockázatbecslés magas kockázatot mutat. Az első kockázatbecsléshez érdemes az alapállapotot felmérő vizsgálatot is elvégezni a kockázati közegben.
A monitoring tevékenységek közé tartozik a vízmintavétel és vizsgálat, amely a Legionella baktérium kimutatását és a csíraszám meghatározását célozza. Az 22 °C-os telepszám meghatározása is szükséges lehet, különösen nedves hűtőtornyok esetén. A vízhőmérséklet mérése is fontos, mivel ez segít azonosítani a potenciális veszélyforrásokat.
A Legionella vizsgálatot csak az erre feljogosított laboratóriumok végezhetik el.
A mintavételi hely kiválasztása kritikus, hiszen csak megfelelő helyről vett minta ad pontos képet a kockázatokról. Az ilyen jellegű vizsgálatok eredményeinek alapján hatékony kockázatkezelést lehet végezni. Külön figyelmet kell fordítani az egyéni védőfelszerelésekre a mintavétel során, különösen aeroszol-képződés esetén. Az egyéb kockázati közegek esetén további monitoring tevékenységekre is szükség lehet, amelyek hozzájárulnak a kockázat értékeléséhez.
A rendszeres monitorozás és hatékony kockázatkezelés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkentsük a Legionella-fertőzés veszélyét, és ezzel megóvjuk az emberek egészségét

 

Biztosítsa a létesítménye biztonságát: Legionella kockázatbecslés és monitoring vizsgálat!
Ha Legionella kockázatbecslésre vagy monitoring vizsgálatra van szüksége, bátran forduljon hozzánk! Környezetmérnök kollégánk szakszerűen felméri a létesítményt, és jogosult az akkreditált mintavételre. A levett mintákat egy Legionella vizsgálatra feljogosított laboratóriumba küldjük. Ne habozzon, írjon nekünk még ma, és gondoskodjon a biztonságos és egészséges környezetről!

Hasonló bejegyzések

 • 1312 szó6,7 perc olvasás

  A bírságok drasztikus emelése 2024 március 1-től a munkavédelmi bírság […]

  Tovább
 • 868 szó4,3 perc olvasás

  A munkavédelmi törvény 2024-es módosítása A munkavédelmi törvény 2024-ben több […]

  Tovább
 • 1259 szó6,3 perc olvasás

  Ahogy beköszönt az új év, a tűzvédelem és munkavédelem területén […]

  Tovább