Az irodai munkavállalók nagy része jelentős időt tölt ülve, a számítógép előtt. Azonban az egész napos ülés és rossz testtartás komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, például hátfájással, nyakfájással és gerincproblémákkal. A helyes testtartás elérése érdekében az irodai munkahelyek ergonómiai kialakítása rendkívül fontos. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan alakíthatjuk ki az optimális munkahelyi ergonómiát, hogy megelőzzük az ülőmunka által okozott potenciális problémákat.

Az ülőmunka és a helyes testtartás:
Az ülőmunka során helyes testtartás elérése kiemelten fontos az egészségünk és kényelmünk megőrzése érdekében. A jó hír az, hogy néhány egyszerű lépéssel könnyedén beállíthatjuk az asztalt és a széket, hogy optimális testtartást érjünk el.

A szék beállítása során figyeljünk a következőkre:

Ellenőrizzük, hogy a székünk rendelkezik-e pneumatikus ülésmagasság-állítással, 360 fokos forgással, háttámla magasságállítással és deréktámasz beállítási lehetőséggel.
A szék ülésének mélysége állítható legyen (vagy az ülés hátsó részének mozgatásával vagy az ülőlap mozgatásával).
Az állítható kartámlákat nem javasolják számítógépes munkavégzéshez, de ha mégis vannak, állítsuk leghosszabbra.
Üljünk úgy a széken, hogy a talpunk teljes hosszában érintse a padlót (vagy lábtámaszt használjunk szükség esetén), térdeink közel 90 fokos szögben legyenek, és használjuk ki a szék háttámláját.

A billentyűzet és az egér beállítása is kiemelten fontos. A következőket tartsuk szem előtt:

Lehelyezésükkor nyakunk és vállaink legyenek ellazultak, felkarjaink oldalunkhoz érjenek, könyökeink pedig 90 fokos vagy kissé nagyobb szögben legyenek, és csuklóink legyenek egyenesek.
Ha a billentyűzet vagy az egér túl magasan van az asztalon, használhatunk állítható magasságú és dönthető billentyűzetet.

A monitor megfelelő elhelyezése is fontos a helyes testtartás fenntartásához:

A monitor távolságát úgy állítsuk be, hogy a képernyőre fókuszálhassunk, miközben a szék háttámláját és a karunkat párhuzamosan tartsuk. A megfelelő távolság 45 és 75 cm között változhat.
A monitor magasságát úgy állítsuk be, hogy a szemünk a képernyő tetejével egy szintben legyen.

A helyes testtartás fenntartása mellett fontos az is, hogy a munkavégzés során időről-időre mozogjunk. Az 20-8-2 szabály egy egyszerű és hatékony módszer arra, hogy rendszeresen változtassunk testhelyzetet:

 • 20 perc ülés
 • 8 perc állás
 • 2 perc nyújtás vagy mozgás

Ez a gyakori pozícióváltás segít megőrizni a koncentrációt és energiát a munkanap során.

Az ülőmunka hosszú távon komoly hatással lehet az egészségünkre. Az ergonómiai kialakítás és a helyes testtartás fenntartása segít megelőzni az ülőmunka ártalmait, mint például a lábdagadás, térdfájdalom és egyéb problémák.

 

Hasonló bejegyzések

 • 1312 szó6,7 perc olvasás

  A bírságok drasztikus emelése 2024 március 1-től a munkavédelmi bírság […]

  Tovább
 • 868 szó4,3 perc olvasás

  A munkavédelmi törvény 2024-es módosítása A munkavédelmi törvény 2024-ben több […]

  Tovább
 • 1259 szó6,3 perc olvasás

  Ahogy beköszönt az új év, a tűzvédelem és munkavédelem területén […]

  Tovább