Munkavédelmi oktatás 2024

A munkavédelmi törvény 2024-es módosítása

A munkavédelmi törvény 2024-ben több ponton is változott, ezekről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat. A jogszabályváltozás a munkavédelmi oktatást is érintette, ennek értelmében a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletben meghatározhat olyan munkaköröket és tevékenységeket, amelyek esetében a munkavédelmi oktatás megtartása helyett elég átadni az általános oktatási tematikát. A Magyar Közlönyben 2024.02.08-án közzétették a 6/2024. (II. 8.) NGM rendeletet, amelyben meghatározásra kerültek a munkakörök és a részletes szabályok.

A változással érintett munkakörök

Az alábbi munkakörökben nem kötelező a munkavédelmi oktatás megtartása 2024-től:

 • információtechnológiai és számítástechnikai eszközzel végzett irodai munkahelyi tevékenységek,
 • információtechnológiai és számítástechnikai eszközzel végzett távmunkavégzés.

Ez azt jelenti, hogy a képernyő előtti irodai munkát végzők (például könyvelők, programozók, adminisztrátorok stb.) és a hasonló munkákat távmunkában, home office-ban végzőkre terjed ki a rendelet hatálya.

 

Hogyan teljesíthető a munkáltató kötelezettsége ezekben a munkakörökben?

Fenti munkakörökben a munkavédelmi ismeretek átadása teljesíthető:

 • a szokásos módon munkavédelmi oktatás megtartásával vagy,
 • 2024.02.09-től az általános oktatási tematika átadásával.

Az általános oktatási tematika átadásának módjai az alábbiak lehetnek:

 • Munkavállalók tájékoztatása az általános oktatási tematika elérhetőségéről
 • Általános oktatási tematika belső elektronikus hálózaton történő közzététele.

A jogszabály ennél konkrétabb kritériumokat nem fogalmaz meg, ezért mi az alábbiakat javasoljuk az általános oktatási tematika közzétételével kapcsolatban:

 • Az általános oktatási tematika nyomtatott formában történő átadása és az átadás-átvétel igazolása írásban, valamint tájékoztatás arról, hogy a tematikát a dolgozó hol tudja elérni. A nyomtatott oktatási tematikát a munkaterületen folyamatosan hozzáférhető helyen el kell helyezni,
 • Az általános oktatási tematika belső elektronikus hálózaton történő közzététele és az átadás-átvétel igazolása írásban vagy elektronikusan, ha az elektronikus átvételt a rendszer hitelt érdemlő módon, személyhez kötötten tudja igazolni.

Az általános munkavédelmi oktatási tematika átadásánál figyelni kell arra, hogy a legfrissebb tematika kerüljön átadásra. Ha a tematika változik, akkor a frissített tematika átadásáról is gondoskodni kell.

Általános munkavédelmi oktatási tematika letöltése

Az általános munkavédelmi oktatási tematikát megtalálja, ide kattintva a letöltések menüpontban, ahonnan ingyenesen letöltheti.

 

Kiskapu a jogszabályban

A munkáltató teljes joggal azt gondolhatja, hogy az általános munkavédelmi oktatási tematika megfelelő átadásával teljesítette is a munkavédelmi oktatásra vonatkozó követelményeket. A jogalkotó nem vállalta fel azt, hogy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter olyan általános oktatási tematikát fog készíteni, ami tényleg minden szükséges ismeretet teljes mértékben tartamaz, ezért a rendeletben meghatározta, hogy az általános oktatási tematikát a munkáltatónak szükség esetén ki kell egészítenie olyan ismeretanyaggal is, amely tartalmazza a kockázatértékelésben szereplő kockázatokkal kapcsolatos információkat is. Ez azt jelenti, hogy ha a munkaterületen a kockázatértékelés olyan kockázatokat tár fel, amelyekkel kapcsolatban az általános oktatási tematika nem tartalmaz megfelelő információkat, akkor azt a kockázatértékelés alapján ki kell egészíteni a helyi sajátosságokkal.

Mi lehet ilyen helyi sajátosság?

Több munkahelyen is előfordul, hogy az irodai munkát végző dolgozók az irodát csak egy üzemi vagy raktározási területen keresztül tudják megközelíteni. Ebben az esetben az általános oktatási tematika nem megfelelő ezeknél a munkaköröknél, mert nem tartalmazza az üzemi területen történő közlekedéssel kapcsolatos biztonsági szabályokat. Ezeket a szabályokat a kockázatértékelés alapján a helyi sajátosságoknak megfelelően a munkavédelmi és a foglalkozás-egészségügyi szakembernek kell kidolgoznia.

Ha munkavédelmi oktatással, a tematika elkészítésével, kiegészítésével, kockázatértékeléssel kapcsolatban van szüksége segítségre, akkor keressen minket a kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén.

Hasonló bejegyzések

 • 1312 szó6,7 perc olvasás

  A bírságok drasztikus emelése 2024 március 1-től a munkavédelmi bírság […]

  Tovább
 • 1259 szó6,3 perc olvasás

  Ahogy beköszönt az új év, a tűzvédelem és munkavédelem területén […]

  Tovább
 • 4756 szó24,4 perc olvasás

  A Tűzoltó készülékek története Az ember és a tűz közötti […]

  Tovább