Tűzvédelmi és munkavédelmi jogszabályváltozások 2024-ben.

Ahogy beköszönt az új év, a tűzvédelem és munkavédelem területén komoly változások körvonalazódnak a jogszabályokban. 2024 hozza magával a jogszabályok jelentős átalakulását ezen a fontos területen, melyek alapjaiban formálják át a vállalkozások és munkahelyek biztonsági előírásait. A tűz- és munkavédelmet alapvetően két új jogszabály befolyásolja, ezek az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló 2023. évi LXX. törvény és a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény. A módosítások az eddig sem túl szigorú szabályokat tovább enyhítik a biztonság rovására. A változásokhoz további kommentárt nem fűzünk, mert ezeket különböző szervezetek alapos szakmai indokok alapján már megtették itt és itt, úgyhogy most lássuk, hogy mik lesznek a konkrét változások 2024-től.

 

Változás #1: Munkavédelmi oktatás

Miniszteri rendeletben meghatározott munkakörök esetében a munkavédelmi oktatás úgy is teljesíthető lesz, hogy a rendeletben közzétett tematikát a munkáltató átadja a dolgozónak. Az átadás történhet úgy is, hogy a munkáltató közzéteszi a tematikát a munkavállalók által is elérhető belső elektronikus rendszerben.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos munkakörök esetében nem kell munkavédelmi oktatást tartani és azt a dolgozónak végighallgatni, elég lesz neki kinyomtatva átadni egy általános tematikát. Az átadás-átvételt célszerű írásban rögzíteni, de még ez is megspórolható, ha a munkáltató a belső elektronikus hálózaton teszi közzé az oktatási anyagot.

A változás 2024.02.01-től hatályos.

Frissítés 2024.02.09: Megjelent az általanos munkavédelmi oktatási tematikával kapcsolatos rendelet, amelyben meghatározásra kerültek az érintett munkakörök és a részletes szabályok. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Változás #2: Tűzvédelmi oktatás

Az évente megtartandó tűzvédelmi oktatást nem lesz általánosan minden gazdálkodó szervezetre kötelező, azt csak bizonyos esetekben szükséges évente megtartani. A módosítás nem érinti a munkába állás előtt szükséges tűzvédelmi oktatást, az továbbra is kötelező.

Az alábbi esetekben kell évente tűzvédelmi oktatást tartani:

 • Az üzemeltetett, bérelt épületben, épületrészben menekülésben korlátozott személyek elhelyezése, ellátása, kezelése, nevelése, oktatása, gondozása, foglalkoztatása történik
 • Olyan épület, épületrész, szabadtér üzemeltetése, bérlése, amely 1000 kg vagy 1000 l mennyiséget meghaladó fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag – az üzemanyagtöltő állomásokon a kimérő szerkezetekhez kapcsolódó technológiai tartályokban tárolt üzemanyagot figyelmen kívül hagyva – előállítására, feldolgozására, tárolására szolgál, és az anyag robbanásveszélyes állapotban fordulhat elő
 • Ahol a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél több munkavállalót foglalkoztatnak
 • Az üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt
 • 10 fő befogadóképességet meghaladó kereskedelmi szálláshely üzemeltetése

A változás 2024.01.01-től hatályos.

 

Változás #3: Tűzvédelmi szabályzat

Tűzvédelmi szabályzatot csak az alábbi esetekben szükséges készíteni:

 • Ahol a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötvennél több munkavállalót foglalkoztatnak
 • Az üzemeltetett, bérelt épületrész, épület területén található olyan helyiség, amelynek a legnagyobb befogadóképessége meghaladja az 50 főt
 • 10 fő befogadóképességet meghaladó kereskedelmi szálláshely üzemeltetése

A szabályzat tartalmi követelményeiben is változás történt, ennek értelmében meg kell határozni, hogy tűzriadó terv hiányában tűz esetén milyen feladatokat kell végrehajtani és milyen viselkedési szabályokat kell betartani, valamint meg állapítani a végrehajtásért felelős beosztásokat is.

A tűzvédelmi szabályzat készítésére nem kötelezett vállalkozások, intézmények a 101/2023. (XII. 29.) BM rendelet 1. mellékletében közzétett általános tűzvédelmi szabályzatot kötelesek elérhetővé tenni a munkavállalóik részére.

Általános tűzvédelmi szabályzat letöltése

Az általános tűzvédelmi szabályzatot megtalálja, ide kattintva a letöltések menüpontban, ahonnan ingyenesen letöltheti PDF formátumban.

A változás 2024.01.01-től hatályos.

 

Változás #4: Tűzriadó terv

A tűzriadó terv készítésére kötelezettek köre kiegészül a menekülésben korlátozott személyek foglalkoztatására szolgáló rendeltetésekkel. A tűzriadó terv tartalmi követelményeiben plusz követelményként jelenik meg, hogy a végrehajtásért felelős beosztásokat is meg kell határozni.

A változás 2024.01.01-től hatályos

 

 Változás #5: Tűzvédelmi házirend

A 3 szintesnél több és tíznél több lakó- és üdülőegységet tartalmazó épületekben, jellemzően társasházakban továbbra is szükséges tűzvédelmi házirendet készíteni. A tartalmi követelmények is módosulnak, a tűzvédelmi házirendekben a közművek főelzáró szerelvényeinek helyét is fel kell tüntetni.

A változás 2024.01.01-től hatályos

 

Változás #6: Orvosi alkalmassági vizsgálatok

Az általánosan kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálat megszűnik. Ez azt jelenti, hogy csak a vonatkozó miniszteri rendeletben meghatározott munkakörök esetén lesz kötelező az előzetes üzemorvosi vizsgálat.

A változás 2024.09.01-től hatályos

 

A fentiekből látható, hogy az új 2024-es tűz- és munkavédelmi szabályok számos könnyítést hoznak, ám emlékeznünk kell, hogy a munkáltatóknak lehetőségük van arra, hogy továbbra is megtartsák a korábbi biztonsági előírásokat, figyelembe véve a dolgozók és munkahelyek biztonságát. A munkáltató dönthet úgy, hogy továbbra is minden munkakörben megtartja a munkavédelmi oktatást, elvégezteti az üzemorvosi vizsgálatot, tűzvédelmi szabályzatot készít. A változások bevezetése azt jelenti, hogy a cégeknek fontos átgondolniuk és meghatározniuk, mely területeken alkalmazzák majd az új könnyítéseket, miközben fenntartják a szükséges biztonsági intézkedéseket.

 

 

Hasonló bejegyzések

 • 1312 szó6,7 perc olvasás

  A bírságok drasztikus emelése 2024 március 1-től a munkavédelmi bírság […]

  Tovább
 • 868 szó4,3 perc olvasás

  A munkavédelmi törvény 2024-es módosítása A munkavédelmi törvény 2024-ben több […]

  Tovább
 • 4756 szó24,4 perc olvasás

  A Tűzoltó készülékek története Az ember és a tűz közötti […]

  Tovább